Tuesday, April 15, 2008

For they could not love you


Bundan bir 6-7 sene evvel. GO oynamak için biriyle buluştum. Daha önce tanımıyordum, okuldaki topluluktan olduğunu biliyordum. Tanıştık, İstiklal' de , İstiklalin ara sokaklarında bir kafede GO oynadık. Sonra benim gece 22,00 gibi kalkmam gerekti. Beni herhalde bırakır beklentisi ile baktım ama yok, başkası ile GO oynuyordu, "Ben gidiyorum" dedim, "Tamam" dedi. Ürküyordum ama beni caddeye kadar bırak demeyi de kendime yediremedim. Çıktım. Gerçekten ıssız bir yer, karanlık, karşıma biri çıksa, kötü niyetli biri, yapabileceğim hiçbir şey yok. Çok korkuyorum. Bastığım yerleri bilmeden hızla yürüyorum. İçimden arkadaşıma kızıyorum, "Ne biçim insan beni bırakmadı." , bir yandan da böyle düşündüğüm için utanıyorum, eziliyorum, "kocaman kızım" diyorum "neden böyle düşünüyorum ki?".. Ama en çok bu zorunluluğu, yani gece dışarda yürürken yanına fedai erkek alma zorunluluğunu bana dayatan zihniyete ve bu zihniyete benim de boyun eğmeme üzülüyorum.

Bu hislerle koşaradım, yüreğim ağzımda yürüyüp caddeye ulaştığımda bir ferahlama hissediyorum. "Evet, bugün de kurtuldum" hissi bu..

Tanıdık değil mi? Ne kadar öğrenilmiş ve kanıksanmış bir olay..

Ama işte herkes bu bilgiyle donatılmış değil, barış için yürüyen gelinlikli bir kız çıkıyor geliyor İtalya' dan. Belli ki kafasına bu fedai zorunluluğu sokulmamış, öğretilmemiş. Türkiye yi kız başına baştan başa geçebileceğini "sanıyor". Ne acıdır ki kimse için süpriz olmayan bir şekilde sonuçlanıyor macera. Tecavüz ve öldürülme.

İçim hala kaskatı. En çok sinirimi bozan ardından timsah gözyaşı döküp "Türkiye' nin imajı için hiç iyi olmadı" diyenler. Biraz içe bakma, bir özeleştiri, neden bizim topraklarımızda bu kadar yaygın kadına şiddet diye düşünme yok.

Daha yazardım ama yazdıkça kararıyor içim..

Biz bu yükle doğduk, yaşamımızı sürdürüyoruz, her an birşeylerden sakınarak, her an tetikte, öyle ki bu tetikte olma halini artık hissetmiyoruz bile.. Ama Pippa Bacca gafil avlandı. Yazık oldu.


They would not listen

They're not listening still

Perhaps they never will..

7 comments:

Anonymous said...

Cinselliğe o kadar aç erkekleriz ki nasıl tasvir edeceğimi bilemiyorum.Bütün kadınlar obje konumunda bu yüzden.Bir baksa şöyle,bir tebessüm etse kesin verecek bu hatun kanıları hakim zihinlerde.

Regl'miş,aıds'liymiş vs...Atın ölümü arpadan olsun anam tavırlarımız var.Hatırlayın U.Dündar abimizin programlarını...

Ama bizim hanımlarımıza bakıldığı zamanda aslanız alim allah saldırız,kafa göz kırarız olmadı öldürürüz.Bir yabanilik,bir eğitimsizlik gidiyor.

Utançlıyım çok,bu tip erkeklerle aynı kefeye konulmaktan.Bütün erkekler böyle dendimi iş bitiyor.


Üzücü bir durum.Ebeveynler olarak kızlarımızı yetiştirirken savunmalı eğitiyoruz.Eğitmelimiyiz?Evet sonuna kadar eğitmeliyiz.Hatırlayın mutluluk filmini.Bazen tehlikeler sadece dıştan gelmeyebiliyor.

Kadın olmak zor.

Kınıyorum.

Everfever said...

NTVMSNBC'de haberi okurken ayrı üzüldüm, haberin altına yapılan yorumları okurken ayrı bir üzüldüm/sinirlendim. Türkiye'nin "imajı" için üzülenler mi dersiniz, yoksa Türkiye'de yalnız otostop çektikleri için kadında art niyet arayanlar mı. (Gavur kadın yalnız başına Türkiye'de otostop çekip kendini öldürtmek istedi; sırf Türkiye'nin imajı bozulsun diye, evet. Bu da bir ihtimalmiş) Ne diyem bilemiyorum.

Erkeği kadını değil, insanı düşünen kalmamış mı memlekette? Münferit bir sapıklık değil bu maalesef. Çökmüş, çürümüş bir toplumun fertleriyiz.

Tugc said...

Tam kimse bu konuda yazmayacak mı diye düşünüyordum, dün yazıp kendiminkini bugün yayınlamıştım çünkü..

Şaşırmamak ne kötü...

tavsan said...

Evet, bu hisler cok tanidik. Bir yandan Pippa'nin annesi gibi dusunmeye calistim; yani her yerde olabilirdi burada oldu diye. Ama tabii, bu dusunce tutunamadi hic, "neden baska yerde degil de Turkiye'de oldu?" sorusunun ama en cok da ulkemizde olan buna benzer onca olay karsisinda. Uzulup utanilacak bir durum var ortada evet, ama hep vardi, Pippa'dan once de vardi, kendi icimizde, yabanci degil, kendi vatandaslarimizin basina gelmekte olan.
Sosyal olarak erkek olmayi zor buldugum, uzuldugum, erkeklerin icinden gecmek durumunda birakildiklari o -aslinda cok acikli- iktidar ve guc gosterilerinin yapildigi cok durum var. Ama kadin olmanin, sirf cinsellik nedeniyle ek olarak zor olmasi daha acikli.

rtt said...

ülkemizde o kadar çok küçük çocuk 70 yaşındaki amcaların tecavüzüne uğruyor ki, ya da ailelerinden insanların tecavüzlerine uğrayan insanlar o kadar çok ki, küçük çocukların ne suçu günahı var? olay sadece pippa da bitmiyor arkadaşlar. pippa ülkemizde tecavüze, uğramış ve öldürülmüş bi italyan sanatçı olduğundan bu kadar ilgi topladı sanırım...
of bilemedim

fish said...

ben yazdım bu konuda....hepimiz pippa bacca yız diye bağırmaktan öteye gitmeyen bir toplumuz dedim...hepimiz pippa baccanın katiliyiz dedim...

dedim dedim de...ne olacak...

hiçbirşey..

bu toplumda kadına yönelik bu tür yorumlar çıktığı sürece bu insanlar adam olmaz...daha çok göreceğiz bu vakaları...

bizim imajımız zedelenmedi...çünkü zaten bizim halimiz imajımız bu...biz buyuz ama malesef kimse kabul etmiyor..edemiyor..

açız herşeye...at gözlüklüyüz..gelişmekten aciziz...

işte herşey burada başlıyor..

Anonymous said...

milli egemenlik ,hür irade. özgür düşünce,aydınlık gelecek, refah yaşam standartları üzerine verilen milyonlarca can ın ardından

sadece ve sadece gerici,muhafazakar beyinlerin yetiştirdiği kimseler tarafından alınan canlar daha çok can yakar oldu ...

söylenecek o kadar çok seşy varken boğazda düğümlenen bir kelime hepsini engelledi saki "KEŞKE" ....