Thursday, September 03, 2009

Oblomov


"Yarım kalmış bir adam olduğunu, ruh güçlerinin gelişmekten geri kaldığını, hayatına bir ağırlığın çöktüğünü düşündükçe içi parçalanır. Başkalarının zengin, hareketli hayatını kıskanır, kendi hayatının yolunu ağır bir kaya parçasıyla tıkanmış, daracık, zavallı bir keçiyolu gibi görür. İçinde hiç uyanmadan kalmış, biraz kurcalanmış fakat hiçbiri sonuna kadar işlenmemiş bir çok yetenekler olduğunu acı duyarak sezmektedir. İçi yanarak anlar ki, onda gömülü kalmış iyi ve güzel birşeyler vardır. Belki çoktan ölmüş, ya da bir dağın derinliklerindeki altın gibi saklı kalmış olan bu hazine çoktan meydana çıkmış olmalıdır ama öyle derinlerde kalmış, üzerine öyle pislikler yığılmıştır ki…


Sanki dünyanın ve hayatın ona verdiği nimetleri birisi çalmış ve yine kendi ruhunun derinliklerinde bir yere gömüp bırakmıştır. Sanki bir güç onu hayat meydanına atılmaktan, iradesini ve zekasını alabildiğince açılıp harcanmaktan alıkoymaktadır. Sanki gizli bir düşman, daha yola çıkarken onu ağır eliyle yakalamış, insanlığın doğru yolundan uzaklara fırlatmıştır…"


Şu anda tam böyle hissediyorum.
Not: Oblomov' un hırkası resimdeki gibi değildi büyük ihtimalle :)

7 comments:

Talisman said...

Şimdi postta havalı durdu ama ekleme yapayım:
Oblomov' da ben de Allahın cezası tembellerden başka bişey değiliz.
Bildiğin tembeliz.
Biraz baktım da kimi nihilist demiş, kimi burjuva yergisi için yaratılmış kahraman demiş Oblomov için.. Doğrudur ama bottomline: TEMBEEEEEL

zeynep said...

Al benden de o kadar Sevgili Talis,
Oblomov her neyse ondanım ben de, olmak istiyorum. Yemişim Stoltz'u ve simgelediklerini. Oblomovluk iyi. Sarınıp hırkama, herşeyi sonsuza kadar ertelemek, yatıp uyumak istiyorum günlerce. Sadece mama yemek için uyanmak. Sonra yeniden...

tavsan said...

Yorumuna istinaden: Ya iste ben Icimizdeki Seytan'i da bunun icin sevmistim; okumadiysan oku. Ben de artik Oblomov'u okuyim, umarim sonu kotu bitiyordur da yuzume carpar, kendime getirir beni? Ha?
Boyle tembeller icin bir yardim grubu falan olsa. Hani filmlerde anonim gruplar oluyor ya alkolikler icin vs. Toplanip merhaba ben bilmemkim kendimi bildim bileli tembelim; aslinda ilkokulda daha iyi durumdaydim ama sonradan artti, hayatimi mahvetti felan desek. Sonra birileri basari ornekleri anlatsa, biz de oyle olabiliriz desek ve calissak felan. Simdi benim bunun uzerine bu pencereyi kapatip calismaya geri donmem gerek di mi? Hmmm. Evet.

Bir de fotografin kosesindeki 34'un dogumgunu felan ile ilgisi yoktur herhalde di mi?

zeynep said...

34 ilmekle başlanır, demek gibi geldi bana.

senaaaaa said...

o hırkayı da çok rahat örersin aslında, üşenirim demezsen, her türlü örersin

kalya said...

Oblomov hayatı bir doğuluya yakışır şekilde plan programdan uzak, alıştığı gibi yaşaması ve miskinliği yüzünden kaçırır. Bana Oblomov'un tarafını tutarak ama onun gibi olmayın diye yazılmış gibi gelmişti. Oblomov'un herşeyi teker teker kaptırması içimi burkmuş, Alman'a gıcık olmuştum ama ibret aldım mı, hayır. Zaten adın miskin olunca nasıl ibret alacaksın, en baştan bir Alman mürebbiye falan olsa belki. Hırka 34 beden olabilir mi?

Talisman said...

Zeynep merhaba,
Stoltz adinin teki zaten. Ayrılmış bile olsalar sen nasıl dostunun sevdiği kızlan nikahlanırsın? Deyyuuss.. Hareketli, cevval kapitalist deyyus seni. Stoltz' a gıcığım. Ukala şey.
Aa delirdim ayol :)
Yatıp uyumak, evet en çok onu istiyom ben de bu aralar, sevgilim de yakınlarda bir kenarda kıvrılmış uyumuş olsa daha bir katmerli kadayıf olur ama.. Olsun di mii?

Ooo Tavşan' ım sen daha Oblomov' u okumadıysan, okuduğunda vallahi çok etkileneceksin. Böyle bir dönem tembelliği bile bırakabilirsin. Çok da seversin yaa, hadi okuu okuuu..
Yalnız anonim tembeller grubu süper fikir. Her seansa grubun yarısı geç gelir yarısı gelmez, gelenler uyuklar filan ama çok kafa insanlar çıkar o gruptan hehehe..

34 ü ben, 34 beden hırka diye düşündüm. 34 ilmek olayını bilemiyom :)

Senaaağ,
Ben zincir bile çekemem. Zamanında denedim biliyorum. Olmuyor. Hüü.

Kalya hoşgeldin,
Evet kitapta Oblomov' u tutan ama bir yandan da ona acıyan bir tavır var. Böyle bir hüzünlü. Bir devir kapanıyor tarzı bir hüzün diye düşündüm ben. İbret ben de almadım yaa. Zaten şu hayatta sanırım hiçbir şeyden ibret almadım. Zor bişey ibret almak. Alın verin ekonomiye yol verin.