Tuesday, March 20, 2007

Talisman'ın Mutfakla İmtihanı


Vega dinleyerek yazıyorum yazımı.. "Gözlerinden sızan karanlıklar- Umrumda değil, Ne şimdi, ne sonra, ne boşluklar- Umrumda değil" diye çığırıyor, Vega nın pek sevdiğim solisti.. Sıkıcı iç bayıcı bir toplantıdan çıktım, bitince ilkokulda birbirini ezerek ve bağrışarak ve deli gibi koşarak okuldan çıkan çocuklar gibi hissettim. Lay loyy lomm..

Hafta sonu daveti çok başarılı geçti :) Ama ben deliler gibi yoruldum hem normalde hareketli biri değilim hem de ilk kez adam gibi 3-5 çeşit yemek pişiriyorum ve aynı gün evi toplayıp, süpürüp siliyorum, baya bir nevrim döndü. Ama çok da zevkliydi. İşi gücü bırakıp domestica ya yerleşebilirim. (Domestica bir ülke, sadece ev işi yapanlar orda oturuyor.) Bu arada tüm Domestica sakinlerine burdan selam gönderiyor, ellerinden öpüyor önlerinde eğiliyorum. Ne zor işmiş yahu ev kadınlığı bir de full time iş yani. Dur durak yok. Kendi işim birden kolay göründü gözüme. Annemin kıymetini anladım bi an :))

Bir de ben 31 yaşındayım ya, bazı konularda öylesine kara cahilim ki, kimse inanmaz, mesela hayatımda ilk kez köfte yaptım, yağa köfteyi ne zaman atacağımı ne çeşit bir şeyde kızartacağımı bile yüz kez telefon açıp anneme ablama sordum. İlk kez şu doğrayıcıyı kullandım. Rondo galiba adı. Benim tanıştığım tek rondo bisküvi olandı daha önce. Ama bu rondoya bayıldım ben, artık en iyi dostum, o nasıl soğanları 2 saniyede parça pinçik ediverdi yahuu. Ben bunu ilk gördüğümde deliler gibi güldüm.. Düşünün mutfakta yanlız bir hatun binbir güçlükle makinayı nasıl çalıştıracağını algılıyor, çalıştırıyor sonra gözler faltaşı, deliler gibi gülmeye başlıyor. Cidden komiktim. :)) Acaip coşturdu beni bu parçalama işi. Sora hemen biber, gene soğan, ıspanak filan doğrayıp her seferinde kahkahalara boğuldum.

Bu arada radyo açıktı ve 80 lerin meşhur parçaları çalıyordu. "Who is that girrl" şarkısı eşliğinde dilim dışarda köfte harcı yoğururken kendi kendime sordum ben de: "Who is that girl?" :) Bu arada bayılırım 80 ler müziğine o da bir güzellik kattı işe hele tıfıl Kylie Minogue ile Jason Danovon un"Sealed with a kiss" şarkısı çıkınca iyice coştum. Yaa Kylie nin seksi bir hatun olup boygöstermeden önceki pek kız çocuğu, pek sevimli hallerini de biliriz biz. :)) Yaşlıyım diye övünen ilk insan olarak geçmek isterim kayıtlara :)

Neyse sonuçta yemekler güzel oldu hele ıspanak salatası rüya gibiydi :) Sadece mercimek köftesi az acı olmuştu ama olsundu. Arkadaşlarım da çok beğendi, ilk kez yaptığıma inanmadılar ehihihi :)

Bu sabah bunu neşeyle anlatırken bir arkadaşım "geç kalmışsın bu şeyler için" deyip beni sinir etti. Niye geç kalmış olayım? Saçma. Hiç böyle düşünemem. Gidip bir üç katlı börek pişireyim kendime geleyim? :)) Bakalım ne kadar sürecek bu hamaratlık.. Hadi hayırlısı :))

"Beniiim küçük sevgiliim" bu da bitiş şarkısı. Mor ve Ötesi' nden :)

12 comments:

ESTHER said...

Geç kalmak mı ? hah yemek yapmak o kadar da sanatçılık istemiyor. Pratik ve lezzetli tarifler sağolsun... Bir de sevgiyle yaptın mı hmmmm nefis nefiiiisss... Bu arada tebrik ediyorum başarından dolayı seni... Ben de geçen sene Şarköy'de ki evimizde tek başıma 11 kişiyi ağırlamıştım. Korkunçtu.. Ha değer miydi? hayır onlara değmezdi... ama bu ayrı bir konu :D Herneyse ellerine sağlıkk diyorum ve birde şunu eklemek istiyorum "Küçük Sevgilim" benim son zamanlarda en çok etkilendiğim parçalardan biridir.. Burada görmek hoşuma gitti :) Çok sevgiler

NOT:Patatesli pizzayı bize de anlatır mısıııın???? :)

limonagaci said...

talis ben evde tatlılar yapmayı çok severim, hatta mercimekli bulgur pilavım(tatlı değil ama) brownim ailede ünlüdür. ama iş ne zaman arkadaslarıma yemek pişirmeye gelse hep cuvallarım neden böyle bilmiyorum.
en son öve öve bitiremediğim sufleleri görmeniz lazımdı.. hala da söyler, dalga gecerler :S

yani diyeceğim şu ki tebrik ederim senin yüzünün akı ile cıkmıssın bu davetten :)

deriella said...

çok güldüm talismancım geç kalmışsın diyen arkadaşına. neye, neden geç kalınmış hala anlayamadım. süper bir menü çıkmış bundan da önemlisi canın böyle bişi hazırlamak istemiş ve daha önce denememene rağmen süper olmuş sonuç. seni kısa süreliğine domestica vatandaşığına çağırsam şu ıspanaklı slaatayı çok merak ettiğimi tarifini istediğimi söylesem;) biliyorum bu blog tarif gibi domestic oluşumlara alışık değil ama çatladım meraktan:))
öpüyorum çok
deriella

Talisman said...

Esthercim,
Sağolasın. Küçük sevgilim güzel di mi? ben de çok seviyom. Hemen kendime küçük boy sevgili bulcam yanlış analmışım olayı :)
Patatesli Pizza Portakal Ağacı blogundan aldığım bir tarif, tavsiye ederim hem zor değil hem lezzetli.. Linki veriyom umarım kızmaz Portakal Ağacı:
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2006/03/patates_pizzas_.html

Limonum,
Çok teşekkürler. Sende biraz Murphy kuralları işlemiş sanırım :) Bu arada mercimekli bulgur pilavına bayyılırım benn. Geliyorum misafirliğe :))

Deriellam,
Tarifi yukarda söylediğim patates pizzası gibi Portakal Ağacından aldım. Orda süper tarifler var. Ispanak salatası da şurda..
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/11/ispanak_salatas.html
Yanlız süper salata görüntüsü de süper oluyor ben nane yaprağı ve cherry domatesle de süsledim ıımmm..:) Bir de sarımsak ekledim..

Öperim herkeşleri :)

Talisman said...

Aha linkler kötü çıkmış, iki parça veriyom:
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2006/03/
patates_pizzas_.html

http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/11/
ispanak_salatas.html

limonagaci said...

talis gel beklerim tabii ne de süper olur :) sende gelirken ıspanaklı salatanla patatesli pizzandan getirirsin hani benimkiler yine tutmazsa aç kalmayalım diye :)

limonagaci said...

portakalağacinin web sitesini gezdim de şimdi üff karnım acıktı ne güsel şeyler varmıs

ChoKingCandy said...

:)) talismancım ne geçi yaa,bunun geçi erkeni olmaz ki.Bazıları anaç ruhlu oluyo hem de küçük yaşlardan beri,annemin deyimiyle evi çekip çevirirler.Amann ne yapalım dimi.

ilk kez köfte yapman,rondoyu kullanman falan bence çok büyük bi kayıp değil :) 31yaş da zaten çok büyük bi yaş değil.Ama şaşırmana ve rondo hallerine çok güldüm. Ellerine sağlık...öptüm kocamann

loungetime said...

Tebrikler iyi ağırlamışsın misafirini. Benim diyen ev kadını bile kalabalık geldiğinde eli ayağına karışır. Ben misafirim geldiğinde yapmadığım sakarlık kalmaz. Kısa günün karı rondonun önemi.

Noni said...

Ooo ne güzel ağırlanmış misafirler keşke bir iki de foto çekseydin yaptığın mamaları gözümüzde canlandırmamız kolaylaşırdı :)
Tanıştığın ilk rondoya ise çook güldüm alemsin Talisman :D

Anonymous said...

Eminim yaptıkların çok güzel olmuştur, köfte kadar basit bişi yok canım şaşırttın beni doğrusu...
Aslında al benden de o kadar annemin güzel yemekleri varken mutfağa girmek ne haddime...sonra da elimiz ayağımız birbirine dolanıyor..

Anonymous said...

hakikatten bravo valla ben bile okadarını yapamazdım ( kaldıki 3 yıl boyunca mutfak/aşçılık okudum )
arkadaş ağırlama bişiy değilde
onze hizmet hörmetten sonra bide ortalığı toplamak olmasa
dimi ama ..


bu arada esther 11 kişi ne ki
doğum günümde 45 kişiye tek başıma servis yaptım doğum günü çocuğu olduğum halde...

ama sayı önemli değil kalınan memnuniyet alınan iltifatlar yeter ....