Wednesday, November 11, 2009

Evet


"Ey insan!
Bu kitabı sana ithaf ediyorum. Başının üstünden büyük bir rüzgâr geçiyor. Yalancı bir fecirle başlayan asır kararıyor ve sana tek ümit ışığı olarak en kuvvetli kaynağı uranyum'da değil, senin ruhunda sıkışmış maddeden koparıp çıkardığın korkunç tahrip âletinin patlayışıdan yükselecek alevi bekletiyor.

Ey bahtsız! Tarihin hiç bir devrinde kendine bu kadar yabancı, bu kadar hayran ve düşman olmadın. Laboratuarında aradığın, incelediğin, oyduğun, dibine indiğin, sırrını deştiğin herşey arasında yalnız ruhun yok. Onu beyin hücrelerinin bir üfürüğü sanmakla başlayan müthiş gafletin, otuz yıl içinde gördüğün iki muazzam dünya harbinin kan ve gözyaşı çağlayanlarında en büyük dersi arayan gözlerine bir körlük perdesi indirdi.

Bırak bu maddeyi, boğ şu ölçü dehanı, doy şu fizik ve matematik tecessüsüne, kov şu kemmiyet fikrini, dal kendi içine, koş kendi kendinin peşinden, bul onu, bul kendini, bul ruhunu, bul, sev, bil, an, gör, kendi içinde gör Allah'ını. Kendine dön, kendine bak, kendine gel. Aptalca bir konfor aşkından doğduğu halde herbiri daha korkunç bir dünya harbi hazırlayan teknik mucizlerinin yanında, senin iç zıtlıklarını elemeye yarayacak ve seni kendi kendinle boğuşmaktan kurtaracak ruh mucizelerini ara. İnan mânevîlere ve mukaddeslere, inan! Onlar hakkında bu kadar küçükçe düşünmekten utan! Her sezilen derinliğin ifşa ettiklerini düşünmekten bile seni alıkoyan tabiatçı metodlarını fırlat ve bitlenmiş elbiseler gibi at.

Ortaçağ papazında haklı olarak ayıpladığın darkafalılığın anlayış sınırlarını daha fazla darlaştıran beş duyu idrakinin kapalı dünyası içinde kalma..."


Peyami Safa, Yalnızız

9 comments:

Unknown said...

Peyami Safa'nın Yalnızız romanı, diğer güzel romanı Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ile eş zamanlı okunduğunda insanın dimağında derin izler bırakıyor.

Talisman said...

Kesinlikle. Matmazel Noraliya' nın Koltuğu' da iyidir. Mistik yönü az daha ağır basar.
Peyami Safa' yı çok severim. Seksist yöne rahatsız etse de. Kadınlara bir gıcıklığı var üstadın, o özelliği de az törpüleyebilsek süper olacaktı.

Talisman said...

Bu arada sizin blogu şöyle bir taradım da, şu yazı ne enfes birşeymiş yahuu:

http://hicligindayanilmazhafifligi.blogspot.com/2009/09/dunyada-igreti-konukluk-yazgdan-kadere.html

senaaaaa said...

şimdi çok öküzce bir yorum olacak ama sayfayı açar açmaz gördüğümüz üç görselin üçü de göz bebeği. insan ister istemez göz nuru vakfının sayfasını açtım zahir diye düşünüyor.

selamını aldım stop sevgilim yanımda stop pek mesudum stop gözlerinden öperim stop

Talisman said...

Senaaacım,
Haklısın valahi, her taraftan gözler pörtlemiş. :) Fetiş işte naaprsın.. Çok güldüm ama.. :)
Sevgilin ulaştı demek, süper süper :) Öpüyom ikinizi de sevimli şeyler :)

Unknown said...

Evet Peyami Safa'nıno yönden kadınlarla bir alıp veremediği var. Elif Şafak'ın hatta bununla ilgili bir yazısını okumuştum bir yerlerde.

Bu arada evet o bahsettiğiniz yazıda, Zeki Demirkubuz sinemasının çok güzel bir değerlendirmesini bulabiliyorsunuz. Benim de çok hoşuma gitmişti.

Unknown said...

Sahiden Elif Şafak bu konuda yazı yazmış haa, yummy. Hemen bulmalıyım.
Evet yazı çok güzeldi, aslında blogunuzu genel olarak çok sevdim. Takipçinizim artık. :)

Talisman said...

İşte bulduum:
http://www.turkcebilgi.com/kose_yazisi_88358_elif-safak-iyi-kadinlar-melun-karilar-bir-de-hakikatler.html

Unknown said...

bingo, bulmuşsunuz yazıyı :) bu makalede okumuştum evet.

teşekkür ederim, beğendiğinize çok memnun oldum.

güzel yazılarınızı okumaya devam etmek dileğiyle.