Friday, May 11, 2007

Haneke' ye Güzelleme




Görüyorsunuz güzellemelere doyamadım.. :)
Bugün de size dostlarımdan Haneke' yi tanıştırmak istiyorum. Burjuva düşmanı, iç kıyıcı, kalbinizi film boyunca elinde tutup arada acımasızca sıkan, hatta film bittiğinde bile bir süre bırakmayan yönetmen..
Benim kendisiyle tanışmam "Piano Teacher" filmi iledir. Seyrettiğim filmleri unutan biriyim ben ama bu filmin pek çok karesi daha az önce izlemişim gibi gözümün önündedir, ne kadar gitmelerini istersek o kadar kalıcı mı oluyor bu görüntüler bilmem ama hatırladıklarım çok feci bir tecavüz sahnesi, çok travmatik bir annekız ilişkisi, korkunç bir banyoda jilet kullanımı, hepsini hatırlıyorum. Ama bu korkunçluklardan daha fazla beni etkileyen şey çok yaratıcı bir kötülük. Şöyle ki, orta yaşı geçmiş piyano öğretmeni hep bir virtüöz olmayı özlemiş ama başaramamış, virtüöz olabilecek çok yetenekli bir kız öğrencisi var ve öğretmen öğrencisini ölesiye kıskanıyor. Sonra bir gün öğrencilerin paltolarının asılı olduğu odaya giriyor, cebinden bir mendil ve bir cam bardak çıkarıyor, bardağı mendille sarıp mendili ayağında eziyor yani cam bardak mendilin içinde parça parça oluyor ve bu mendili öğrencisinin paltosuna koyuyor. Öğrenci paltoyu giyip elini cebine sokunca daa.. Eh sayısız kesikli bir el ve bir elin piyanodaki önemini biliyorsunuz.. Nasıl bir şeytanlık bu, nasıl akıl edersin, nasıl bir hamleyle birinin tüm hayatını harcarsın.. Bu ne dehşetli bir duygudur, bu derece kıskanmak..Hala düşündüğümde ürperirim.Böylece sevdim Haneke' yi, filmden sonra boğazımda bir yumru oluşturmasını sevdim belki biraz mazohist bir tip olarak..


Sonra Funny Games geldi. İki temiz giyimli, temiz yüzlü, golf kıyafeti giymiş delikanlının, anne baba ve çocuktan oluşan burjuva ailenin yazlıklarının kapısını yumurta istemek için çalması ile başlayan film. Yumurta isteme ile başlayan macera iki çocuğun aileye yaptıkları türlü çeşit çokca psikolojik işkence ile devam ediyor. Benim sinema deneyimlerim arasında çok çok özel bir yere konuşlanmış bir film o.
Nerden başlasam, bir kere Haneke bu filmle, önünüze kocaman bir ayna koyuyor, kendinizi en çirkin özelliklerinizle görebileceğiniz. Ve bu aynada gördüklerinizden nefret ediyorsunuz. İçinizde bir röntgenci var ve bu röntgenci şiddet sahnelerinde daha fazlasını istiyor. Bunu keşfediyorsunuz ama yönetmen sizi ters köşeye yatırıyor. Dehşet duygusunu kesinlikle şiddet görüntüsü olmadan yaratıyor ve bu dehşet normalde Hollywood filmlerinin kan banyosu plastik dehşet sahneleri gibi değil, aileye yapılanlar size yapılmış kadar sıkılıp geriliyorsunuz.. Hele psikopat çocuklardan birinin arada kameraya dönüp attığı psikopat bakışlarda gerçekten sizi görmüş gibi hissederek ürperiyorsunuz. "Seni yakaladım" diyen bakışlar, "Keyifle röntgenliyorsunuz değil mi, yakaladım seni" bakışları.. Ben sonunda sesli tepki bile verdim, "Ya git be, manyak mısın?" şeklinde bir cümle çıktı ağzımdan, kimle konuşuyosun şaşkın Talisman..(Aşağıdaki o bakışlardan ) Ve olanlardan acaip dehşete düşmüşken kendi kendime "Ama bunlar gerçek değil ki, film bu" filan şeklinde çocuksu teselliler verirken bu iki kafadar gerçek ve kurgu hakkında felsefi bir tartışmaya girişmezler mi? Kurgu olan gerçekten kurgu mu gerçek olmadığını kim biliyor gibi konuşuyorlar.. Dehşete düştüm, duydunuz mu beni ne oluyor, bu kadar da insanın psikolojisi ile oynanmaz ki.. :) Fazla acıdan midenize kadar yakan ama yine de çok hoşunuza giden yemeden duramadığınız acı yemekler vardır ya, onlar gibi bu film. Lafı yemeğe getirmeden duramıyorum görüyorsunuz :))

Ha bu arada Funny Games te başrollerden birinde Ulrich Mühe oynuyor, Başkalarının Hayatı' nda harika oynayan adam. Hastasıyız.

Bir de Haneke' nin Cache filmi çok güzeldir, ama o tamamen ayrı bir yazının konusu..

Funny Games i seyrettikten sonra Haneke sineması ile ilgili bir manifesto yazmıştım. Güzellememi onunla bitireyim :)
Sevgiler.

HANEKE FİLMLERİNDEN ZEVK ALMANIN 10 YOLU
1- Sinema ile ilgili bildiğiniz herşeyi unutun..
2- Çatışma yaratılır, çatışma çözülür, seyirci hislenir filan beklentileriniz varsa, seyretmeyin, zamanınıza yazık.
3- Burjuvazi nefretinizi bileyin. Öyle bir nefretiniz yok mu, bırakın bu filmi, deli misiniz?("Kendim küçük burjuva iken yine de nefret edebilir miyim" sorusuna henüz ben de cevap bulamadım..Zorlamayın beni, gelmeyin üstüme..)
4- Uzun planları sevmeyi öğrenin.
5- Kahramanlarla özdeşleşmek gibi bir alışkanlığınız varsa değiştirin.
6- İçinizdeki röntgenci ile tanışmaya hazır olun.. İçinizde röntgenci yok mu, güldürmeyin Haneke yi allasen..
7- Filmde herhangi bir konuda merak içindeyseniz, hiiç umutlanmayın, sonunda aynı merak içinizde olduğu halde filmden çıkacaksınız.
8- Filmdeki bir karakterin ruh durumunu görüp, bu insan nasıl bu hale gelmiş acaba neyse ileride açıklanır demeyin, kendi açıklamanızı bulun..
9- Şiddet görüntülerine ağzının suyu akan kitle içindeyseniz bilin ki Haneke gösterip vermeyecek, hatta hiç göstermeyecek, bir kez de görmeden dehşete düşme deneyimini yaşayın.
10- Haneke' ye küfretmek de bir zevktir, film sonunda ağız dolusu küfredin.Mutlu edin Haneke' yi, o da bunu istiyor.

12 comments:

endiseliperi said...

haneke'yi dehşete düşerek, dehşetli severim. her seferinde kendimi kötü hissederim.evet, kötü bir insan gibi demek istiyorum; suç ortağı gibi. filmlerini, bir kabahati örtbas etmek ister gibi unutmaya çalışsam da unutamam.

funny games'i çok sık hatırlarım. örneğin, sesleri dillerinin ucundan çıkan çok kibar, çok sığ, çok bencil, çok çirkin insanlarla karşılaştığımda hatırlarım bu filmi. hani o iki serserinin "lütfen, rica etsem..." filan diye konuşarak şiddet uygulamaları nedeniyle sanırım. ve evet, dediğiniz gibi oyuncuların kameraya bakması sizi bu çirkinliğe ortak eder, kendi çirkinliklerinizle başbaşa bırakır.

cache filmi... offf... hala ama hala bir sızı ile gözümde canlanır. müthiş bir filmdi. cezayirli adamın intiharı bana çok ama çok yakındı. onu öyle iyi anladım ki. daniel autil'in öfkesi, suçluluk duygusu, bu duygularını bastırma şekli... bunları da taa içimde hissettim...

piano filmi için ne desem... şöyle oldu: haneke filmi güzeldir diye için bir tür akraba sayılacak insanlarla sinemaya gittik. onlar için utandırıcıydı film. ben çok sevdim falan, dedim ama benim için de çok sertti. kadının cinsel organını kesmesi çok tiksindirdi beni, bunlıyorum, içim kıyılıyor... bu sağaltımı olmayan sapmalar beni öyle üzer ki, onun yerine ölmek isterim. nedenini bilmiyorum, lolita filmini izlediğimde de, kitabını okuduğumda da kahrolmuştum, herkes için.

sizinle tanıştığımıza çok sevindim. henüz bütün yazılarınızı okumadım. en kısa sürede geri döneceğim. şimdilik hoşçakalın.

sevgilerimle.

ercumentis said...

Bu usta sinemacıyla geçen ay bir dvd si satın alarak tanışma şansına eriştim.Müthis bir adam."saklı" mükemmel bir filmdi.Çok iii çooook

Talisman said...

Sevgili Endişeli Peri;
Blogumu ziyaret etmenize de yorumunuza da çok sevindim. :) Teşekkür ederim..
Haklısınız o müthiş kibarlıkla sanki aslında iyilermiş de siz onlara kötü davrandığınız için öyle davranmış gibi tavırları çok sinir bozucuydu psikopatların. Cidden gerçek hayatta da var böyle tipler.
Cache de evet çok güzeldi ve Haneke nin kendini aştığı bir filmdi, burjuvazi nefretinden faşizme, ırkçılığa da uzanıp kendini geliştirdiği bir film. İntihar sahnesi çok etkileyiciydi. Ama bana Daniel Auteil in suçluluk duygusu geçmedi sanki, yani çok da üstünde durmadı gibi hissettim, gerçek bir vicdan muhasebesi değil de geçici bir rahatsızlık duydu sanki.. Bir de asansör sahnesi çok iyiydi.
Bu arada Haneke, Funny Games i Hollywood da tekrar çekiyor, sizin mahlasınız gibi "endişeliyim" bu konuda :) Umarım bizi hayal kırıklığına uğratmaz.
Sevgiler, yine beklerim. :)

Talisman said...

Selam Ercüment,
Saklı yı sevdiysen Funny Games i de, Piano Teacher ı da izle, tedirgin olmanın dayanılmaz hafifliğine davet ederim seni.. :)))
Bu arada ne haber, kriter azaltıp, hedef kitleyi çoğaltınca bir gelişme oldu mu? :)) Terbiyesiziimm..
Sevgiler.

ercumentis said...

talisman utandırıyorsun beni ama yaaaa :))))))))."Gayetle" güzel herşey.:)))))

mca said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

software and a password do not keep information secure! reported in the article mentioned above, the attack on the White House was a phishing attack. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry ooutlet online[/url] As for the economic impact of the revolution, there has obviously been some damage yet the end result is hoped to be an Egypt that will bring forth a great hope for the youth as they must rebuild. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose chilliwack[/url] Akpdinanv
[url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora bracelets[/url] Ztstghoxi [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose chilliwack[/url] isbdpimcf

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com qbcdrr mzjz burberry bags gzmeog yhkn burberry outlet gzznjl scqz uggs uk ycnkqg txmx ugg boots outlet wryrjz jdgg ugg usa axzjbo dsuw ugg outlet tivfdw zzev ugg sale fvuwiw ijnf michael kors outlet vxehqq olvp michael kors 2013 slctqn hxpt michael kors 2013 pnjiko xvwy longchamp outlet rqoqpm wwcb longchamp sale qftgwv erxa longchamp handbags outlet leinkg lubj burberry handbags jtqwrb fzod

Anonymous said...

burberry sale oxktmh vzzu burberry sale marcdz blvj burberry outlet online store gdmwlx mmeq uggs uk sale ozyuzw fjqr ugg outlet online zjlkiu pugd http://www.2lv6.com gooixw upsg ugg discount wskvbp nkct ugg boots outlet mftsqr tqko michael kors handbags on sale vyojmy wiqv michael kors handbags gfxlwh nzbi michael kors 2012 rtwdxp qhyl longchamp outlet online obftux psie longchamp outlet gafiqw opra longchamp diaper bag qyciuc zixp burberry diaper bag bdulkr zyxb

Anonymous said...

burberry sale qvwqbr xthx burberry juamit qudw burberry sale outlet gkvxxv itiy uggs outlet sxqohn jlae ugg outlet online qrnjmp tavt ugg on sale nwcaem eevi ugg boots outlet wfzzic yzjx ugg sale mfajzg xdys http://www.jg20.com zxwbhw ejus michael kors handbags kojzsb npwp michael kors flats uklcub knyk longchamp outlet eyhtvs rmzm longchamp outlet ikmljb beat longchamp handbags outlet incdot udlg http://www.e4ni.com jculiq rcas

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com durzih fvuw burberry jhrltc kmaz burberry sale online bwcfzo xghx www.specjerseys.com zhzzon fwnm ugg boots cheap pmrewi lhzq ugg boots sale alrzij peqd ugg outlet rzekfz zxvv ugg boots cheap gkrkvc wflu michael kors handbags outlet hscmxb opgv michael kors 2012 odqelb kbpc michael kors diaper bag jaudwo gdrv longchamp handbags sale lfvjej cieu longchamp bags on sale toyail tody longchamp handbags outlet lemqbz aqzx burberry diaper bag eyvrdn ttgw

Anonymous said...

burberry huupti intx burberry uk ighckf zgni burberry bags flwfbs nyyv uggs sale ohtngt wwyj ugg outlet online sale lydtwc oimv ugg on sale gyvzcg akws ugg outlet wpfvxl ejha ugg usa vixree cexe michael kors outlet vhfhhs ownd http://www.02s8.com sytlrb zapc michael kors diaper bag smqfvj swdm longchamp on sale eqgiqb vvby longchamp bags on sale idebbo hxwp longchamp bag aglhuz kxkc burberry outlet xakbrf hxsv