Monday, December 04, 2006

Moral ve Diyet Yapışık İkizler mi?


Kafama taktığım birşey var. Belki daha önce de bahsettim bilmiyorum. Neden biz diyetseverler - bu sıfat fena durmadı- diyetimizi bozunca moralsiz diyet yaparken mutlu oluyoruz? Yani çok basit gelebilir bu soru ama gerçekten öyle mi? Yani hayatta diyet ve şişmanlık dışında bizi mutlu edecek başka şeyler yok mu?
Neden hayatta mutluluk başarı= diyet, zayıflık gibi bir formül kurduk biz? Yoksa sadece ben mi kurdum da anlamsız yere genelliyorum?Yani moral diyetten bağımsız olamaz mı? Diyeti bozdum ama hayatımda diğer herşey yolunda gidiyor, mutlu olamaz mıyım? Küçük Emrah' ın "Benim hiç oyuncağım olmadı amca" repliğini çalmak istiyorum;
Küçük Obez: Şişmanlar mutlu olamaz mı amca?
Olamaz mı? Özgüven, mutluluk, huzur diyetten bağımsız olsa diyet yapmak da daha kolaylaşmaz mı?Teoride bunca güzel olan bu fikir pratik hayatta neden duvara toslar?

Neyse başka alanlara da girelim. Şu aralar gitmek istediğim filmler "Takva" "Kader" ve "Son Umut". Devamlı dinlediğim müzük ise Air grubunun tüm şarkıları. Hastasıyız.
Sevgiler.

Not: Blogumda en sevdiğim oyuncunun resmi yokmuş, çok ayıp. Yeni koydum. Afedersin sevgili hüzüngöz Jeremy..

9 comments:

Bng.U said...

güzel bi konuya parmak basmışsın:))
ben yıllardır kilolarım yüzünden çok ağladığım için ister istemez kilo demek moral bozukluğu demek. e giden kilolar da mutluluk demek. Gerçi son günlerde kilo alsam bile moral bozmuyorum. Çok ilginç bu halim. Ama yine de geçici olduğunu biliorum. belki de kendime inandığım için alınan kiloyla moralimi bozmuorum şimdilik.. Bu kadar yazdım da ne diorum ben yaa:))) saçmalamışım bisürü..
en son olarak da insanın morali düzgün olunca daha rahat kilo verebiliyor diyorum :P

deriella said...

taliscim gecen sene en yakın arkımın bitirme tezi diyet endüstrisi-birey ilşkisi üzerineydi. kronik diyet yapan hatunlar olarak odak grup yaptık ve orda neler çıktı sana anlatamam. herkes döktü içini. kiloyu sandığımızdan fazla taktığımız,medyadan,müzik ve moda endüstrisindeki figürlerden sandığımızdan çok etkilndiğimizi gördük. en cool sandığımız hatunlarda bile (çaktırmama açısından) saplaantı olduğu vs. tezi hazırlarken hem tr'den hem yurtdısından baya literatür taradık ve biçok yerd 21. y.y. beden imajının mükemmelleştirilmesi fikrinin en yoğunlaştığı y.y. olarak adlandırılıyordu. tüm bu anti aging, genç kalma, 0 beden, az yağ muhabbetleri vs. yani farkında ya da deil muazzam bir etki altındayız. bu da bunun bir sonucu bnce

Noni said...

Talismancım mutluluğu da mutsuzluğu da yaratan bizleriz, üstümüzdeki kara bulutları dağıtıp güneşi görmemiz biraz bizim elimizde bence, ve inan hepimizin kendine göre takıntıları ve mutsuzlukları var. Sana böyle ahkam kestiğimi sakın düşünme. Mesela ben de hayatımda kimsenin olmamasından şikayetçiyim ama sonra da diyorum ki tamamen mutlu olmam için hayatımda illa birisinin mi olması gerekiyor? Hayır, sanırım en önemlisi insanın hayatındaki diğer güzellikleri farkedip bunlara şükretmesi gerekiyor...

Talisman said...

CCC cim, katılıyorum sana, moral düzgünken daha kolay kilo veriliyor, bu da kısır döngü oluyor işte, moralin düzgün olmayınca yiyip, moralini daha bozuyorsun ve kilo vermek de zorlaşıyor :))
Deryacım, çok doğru genelde konuşulmayan birşey bu, yani şişman biri de şişman olmasından duyduğu mutsuzluğu saklıyor, yani şişman olmak günah bir de bunun üzerinde konuşmak daha büyük günah sanki, ancak kilo sorunu olanlarla konuşulabiliyor, o da gizli gizli.. çok komik aslında :) Ben son dönem kırıyom biraz bu anlayışı çevremde. Konuşuyorum yani. Yok artık cool görünmek :)
Nonicim, bende o saplantı da eksik değil, yani kimsenin olmaması hayatında. Fiziksel olarak ofsayt kabul edilmek de buna cila çekiyor. Biraz daha complex leşiyor olay ama dediğin çok doğru hayatımızda bunlar dışında pek çok güzellik var, bunları düşünmeli kıymetini bilmeli insan.
Hepinizi öpüyom..:)

Anonymous said...

Ama ben nedense tam tersini biliyorum derler ki, şişman olanlar daha huzurlu ve mutlu olurlar oysa zayıflar daha agresif, sinirli ve anlayışsız.Ben yalnış mı biliyorum yaaa....!!??

Talisman said...

Eheheheh d-chic, çok şeker.. Hem yanlış biliyorsun hem bilmiyorsun.. Yani şöyle ki, şişmanların dışarı verdikleri imaj biraz gamsız aldırmaz şeklinde. Aslında benim fikrimce toplumda genel bir ayrımcılık olduğu için şişman insanlar üstüne bir de depresif davranıp daha fazla ayrımcılığa maruz kalmamak için biraz maskeleniyorlar. Deriella nın söylediği cool kadınlık da böyle, "Abi ben takmıyom, kilo filan" deyip bir kahkaha atarsın eheheh yalandır.. Herkesin bir şekilde içine işler. Zordur zor. Ama bu benim fikrim, genellemiyim, belki ben takık saplantılıyım. Bilmiyom. Bildiğim tek şey artık cool değilim. :))

Talisman said...

"Hem yanlış biliyorsun hem bilmiyorsun" gibi bir cümle kurmuşum, yazdığımı okudum da.. Demek istediğim hem yanlış biliyorsun hem de yanlış bilmiyorsun.. Yanlış anlaşılmasın :))

limonagaci said...

İtiraf diyorum mutlu olmakta yemek sebebi, mutsuz olmakta...
Bence arkadaslar kafayı buna takıp odaklandığımızda cidden başarılı diyet listemize uyup takır takır kiloları veriyoruz.
Tamam moral bozukken çikolata yememezlik olmaz ama keyifler yerindeyken de aman hadi bugün yiyim yarın dikkat ederim diyoruz (aslında ben mi diyorum tek)

Gel gitler, git geller arasındayız hepimiz...:)

CY said...

evet yapısık ikizler aslında :) yiyip içtiğimiz şeyler elbetteki kimyamızı ve ruhumuzu etkiliyor, ben buna çok inanıyorum. diyet yapmak kısıtlanmak değildir, sağlıklı beslenmek, özgür olmak, yeme içgüdüsüne esir olmamaktır vesselam ;)