Thursday, April 19, 2007

Seviyoruum


Ya ben bu Leonard Cohen var ya, çok seviyorum onu.. İlk keşfedişim ergenlik- ergenlikten çıkma zamanıma denk gelen ve beni büyüleyen "Natural Born Killers- Katil Doğanlar" filmi iledir. Orda film Leonard Cohen 'in "Waiting For The Miracle" şarkısı ile açılır ve akar. Etkileyiciliğinde payı olan bir şarkı bence.

Ben o dönem hem sahiden bir mucize bekleyen (hoş hala da beklemiyor muyum) biraz aklı havada bir ergen olarak filme bayılmış ve özdeşleşmiştim. Sonradan geçen sene seyredince çok da bir numara yokmuş dedim. Hele bazı yerlerin kör gözüm parmağına anlatımı bana "Amaaan bu filmi mi bu kadar beğendim ben" hissiyatı yaşattı. Yine de pek sevdiğim Juliette ve Robert Downey Jr. nin oyunculukları, hapishane sekansları vb yine de iyidir o kadar da abartmıyım.

Neyse lafı dolandırdım, bu keşfedişten sonra asıl obsesyon boyutunda hayranlığım kendisinin hayatı ve şarkılarını anlatan I'm your man filminin soundtrackini dinlememle başladı. Önce I'm your man keşfedildi ve bu sözleri söyleyen adam Quasimodo bile olsa "Al beni" dedirtecek kıvamda şarkı sözleri ile kendimden geçtim. Sonra "Famous Blue Raincoat" dinlendi ve Leonard Cohen in şairliğine bir kez daha hayran olundu. Adam şarkı sözü değil şiir yazıyor yahu. Ve nasıl iç acıtıcı bir durumu nasıl olgun bir duruşla karşılayan aşık bir adam.

Mevzu şu:Şarkıda bir adam var, en yakın arkadaşı bunun sevgilisi ile beraber olmuş, sevgilisi sonra adama geri dönmüş bu sebepten arkadaşı ile arası bozulmuş ama arkadaşını aslında seviyor da ve özlemiş. Şöyle ifade etmiş:
And what can I tell you my brother, my killer

What can I possibly say?

I guess that I miss you, I guess I forgive you

Im glad you stood in my way.


Yes, and thanks, for the trouble you took from her eyes

I thought it was there for good so I never tried.


Burdaki olay çok içimi acıttı, adam öylesine aşık ki sevdiği kadının gözündeki gölgeyi bir başkası hatta en yakın arkadaşı bile kaldırsa, teşekkür ediyor, sevgilisinin gözünde o gölge yok artık diye.. Ve bu yüzden de iyi ki yoluma çıktın bana engel oldun belki senin kadar onu mutlu edemeyecektim diyor. Bu nasıl bir kendinden vazgeçiş, sevgiliye adanmışlık.. Ağlamak istiyorum. Hatta bu şarkıyı her dinlediğimde Leonard Cohen e sarılıp ağlamak istiyorum: "Çok yorgunum be Leonard Abi, beni bir tek sen anlarsın böhüüü" şeklinde.. Hani Atatürk büstüne "Çok yalnızım be Atam" diyen Kadir İnanır misali :)) (Komser Şekspir)

I'm your man de süper, dediğim gibi bir adam gelsin de bu sözleri söylesin direk erirsiniz. Hiç şansınız yok, mesela:

If you want a lover

I'll do anything you ask me to

And if you want another kind of love

I'll wear a mask for you

If you want a partner

Take my hand

Or if you want to strike me down in anger

Here I stand

I'm your man

If you want a boxer

I will step into the ring for you

And if you want a doctor

I'll examine every inch of you

If you want a driver

Climb inside

Or if you want to take me for a ride

You know you can

I'm your man
Veya:
And if you've got to sleep

A moment on the road

I will steer for you

And if you want to work the street alone

I'll disappear for you

If you want a father for your child

Or only want to walk with me a while

Across the sand

I'm your man


Ben dayanabilirim diyen çıksın ortaya..

Ah be Leonard Abi..Ne derdin var, uyuyan yılanı uyandırıyorsun.. Off off..

12 comments:

Anonymous said...

Çok severim ben de sayın COhen'i..Görkemli Kaybedenler'i es geçmemeli..

Burcu said...

benim kociş hastasıdır Leonard Cohen 'in ve özellikle de Famous Blue Raincoat a bayılır. bende sewerim ama bazen fazla baygın geliyor :) ama benim romantik kocişim hiç sıkılmaz dinler de dinler :)
öpüldün

Talisman said...

Aman Tanrım Aman Tanrım, coştum ben yani adam bir de kitap mı yazmışş?? Çok sağol beautyisdead.. Görkemli Kaybedenler diye arattım kitap çıktı geldi, çok sevindim hemen alacağım.. Adama bak, yetmiyor bunca güzellik bir de kitap yazıyorsun, seviyorum dedim boşuna mı.. Gerçekten teşekkürler, bu arada hoşgeldin bloguma güzellikler getirdin, nick ini yalanladın..:)

Talisman said...

Sashacım,
Demek eşin de çok seviyor, ama hasta olunmıycak gibi değil ki yahuu..Demek ki ince ruhlu bir eşin var ne mutlu. :)
ben de öperim..:)

Talisman said...

Aaa ne ayıp, kendime de ince ruhlu demiş gibi oldum. Haşaaaa..:)

Talisman said...

Yorum yazıp kendi kendinle konuşmak komikmiş yaa :))

"Saçmalamışsınız Talisman Hanım, aa nedir bu canım"
Talisman Teyze..

Ay şizofren oldum yaa :)

deriella said...

:))
yoruma koptum

ChoKingCandy said...

gözlerim dolu dolu oldu birden,zaten malum duygusallığımın doruklarında günler geçiriyorum :(( ühüüüüü. ben de bayılırım cohen abimize.arada böyle postlar yazman çok güzel oluyo talismancım.öptümmm çok

ercumentis said...

:)))) Tam mevsimi. 4.dubleden sonra gayetle güzel dinlenir.İiiiidir ,güzeldir ,hoştur......

Talisman said...

Choking im Candym, üzülme yahuu herşey düzelecek inşallah mülakatın da çok iyi geçer, aşkını da görürsün. Gerçi mülakatın iyi geçmeli mi bilmiyorum :) Çalışma yaa biraz.. Neyse neyse sen kulak asma bana :)) İnşallah olumlu olur..
Öperim Canım..

Ercümentis,
Bir de sarhoşken dinlesem bu adamı herhalde gözyaşları iki yana musluk gibi akan Japon anime kızları gibi ağlarım :)) Yapma yani, 4 dubleden sonra dinle deme bana :))

Talisman said...

Haaa Deriellam seni unuttum sanma, sen de kopma yorumuma, yoksa senin bloguna da yorum yazar Talisman teyze. :))

Anonymous said...

Çok sayın diyetteki talisman,efenim hamde şahane bir kitap yazmış,bundan seneler evvel okudum,6,45 yayınevinden çıkmıştır bu şahane kitap, okumalı, dokunmalı,görmeli...Güzellikler ölmesin diyor,saygılarımı ve de sevgilerimi sunuyorum efenim:)