Wednesday, July 25, 2007

Self improvement is masturbation. Now self destruction.


İçimde önlenemez bir Fight Club ı tekrar seyretme isteği var. Deliriyorum..


Tyler Durden: Warning: If you are reading this then this warning is for you. Every word you read of this useless fine print is another second off your life. Don't you have other things to do? Is your life so empty that you honestly can't think of a better way to spend these moments? Or are you so impressed with authority that you give respect and credence to all that claim it? Do you read everything you're supposed to read? Do you think every thing you're supposed to think? Buy what you're told to want? Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping and masturbation. Quit your job. Start a fight. Prove you're alive. If you don't claim your humanity you will become a statistic. You have been warned- Tyler


18 comments:

Anonymous said...

Kapitalizmin yarattığı yıkıma yine kendisinin kontrollü bir başkaldırısı olarak anılsa da severim Dövüş Kulübünü. Hatta seyrettikten sonra "olm biz de kuralım dövüş kulübü, kafa göz gireriz birbirimize; Marla benim ama baştan söyliim" diye filmden ne kadar etkilendiğimi belirttiysem de beni dinleyen pek olmadı.

EKMEKÇİKIZ said...

Talismancım,
DVD sini bulamıyorsan, kitabı var.
Kesmez mi?
:))

ercumentis said...

evet kitabı benim de kitaplığımda duruyor ama okuyamadım kaç yıldan beri.Marla singer(Helena Bonham Carter) da harika bu foto da filmde de mütişti zati.

Talisman said...

Ahandaa.. Ever fever, çok acaip, ben de bu aralar bu düzenin kendi alternatifini de yaratıp sapmak isteyenleri kontrolüne alması ile ilgili yazı yazmayı düşünüyordum. 1984 ten girecektim, arada Matrix e giydirecektim ve Michael Moore (ki bence bunun şahikasıdır) a da zevkle ..ok atıp çıkacaktım. :) Tesadüf.
Ama Fight Club yok yav, yani mantıklı da yok kıyamam dövüş klubüme..Hele de Chuck Palahniuk amcamızın Choke unu okuduktan sonra. Onu da anlatayım bir ara, ne çok şey var yazacak..

Talisman said...

Ekmekçim,
DVD var olmaz mı, baş köşede :) Ama işten eve gidene kadar delirdim. O amansız bir ihtiyaç bazen. Manyak mıyım neyim ama özellikle Edward Norton ın insomniac hallerini çok seviyorum, ikinci kısım o kadar değil.

Talisman said...

Ercüment,
Ben de kitabı okumadım, güzeldir kesin. Marla evet yaa harika bir karakter, ben "this is cancer, yeahh?" şeklinde girişine bitiyorum.. :) Manyak kadın..
Filmin replikleri de ezberimde, aha ürktüm bee :)

tavsan said...

Matrix'e niye giydirecektin Talisman ya? Tamam son Matrix butun isi batirdi ama ikincisinde tam da senin elestirmeyi dusundugun noktayi soylemiyorlar miydi adamlar; Noe'nun sistemin bir 'bug'i olmasi ve bunun surekli tekrarlanan ve sistemin yeniden kurulmasiyla sonuclanan birsey olmasiyla? Hatta ikincisinde gaza gelen ben dahil herkesin agzinin payini vererek.
Dovus Klubunu severim ama sadece kendini Jack veya Tyler Durden olarak dusundugunde (hatta daha da iyisi Marla;) guzel. Yoksa bu emir kulu olmak isi bana uymaz arkadas.Boyle orgutlu manyakligin sistemin kendisinden ne farki kaliyor? Kaldi ki ben o insanlarin ne yaptiklarinin bilincinde olduklarindan supheliyim; sanki herseyi dovus klubunun getirdigi rahatlama icin yapiyorlarmis gibi gorunuyorlardi bir yandan..

Talisman said...

Tabii tabii, kesinlikle Matrix2 bu bahsettiğim fikri anlatıyor, giydirme sebebim aslında 1984 te alası varken Matrix in orjinal birşeymiş gibi bu fikrin sahibi kabul edilmesi idi. ama Matrix orjinal olma iddiasında değil ki, etraf öyle algılıyor dersen o da doğru tabii.Yani kaç yıldır bilinen şeyleri ısıtıp görsel efektlerle önümüze sundular filan gibi hezeyanlara kapılmıştım :)
Dövüş klubü tespitin doğru orda yaptıkları, ilkel insana dönüş yani sistemde yabancılaştıkları için kendi benlikleri ile tek temas noktaları dövüş oluyor. Bu düzen kendilerine yabancı kıldığı için en ilkel düzlemde doğa ile bir olmaya kendileri olmaya çalışıyorlar. Ama film bunu yüceltmiyo bence. Çaresizliği vurguluyo ya da ben kendimi Edward Norton la çok pis özdeşleştirdiğimden öyle görüyorum :))

Anonymous said...

1984'ün düzene karşı kontrollü bir başkaldırı olduğunu düşünmüyorum. Hatta ve hatta bildiğim en kontrolsüz başkaldırı olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar CIA'in George Orwell'e para verip yazdırdığı söylense de, bence kesinlikle .ok atmaktır bu. İspanya savaşında Faşistlere ve kapitalistlere karşı savaşmış bir adamın bunu yapabileceğini hiç zannetmiyorum.

Matrix'in atası, babası, kendisi her şeyi William Gibson'ın Neuromancer adlı kitabıdır. Türkçemize "Matrix Avcısı" olarak çevirildi (SAKIN Türkçesini okumayın). Çevirmenini yolda görsem öldürürüm.

tavsan said...

William Gibson adini duymustum ama Neuromancer'i bilmiyordum, cok tesekkur ederim sayin everfever:)
Taliscim yok ben de filmin onu yucelttigini soylemiyorum zaten. Hatta son sahneleriyle bunu belli ediyor bence. Ama bir cozum de sunmuyor, dogru. Bilmiyorum o bankalar havaya ucunca insanlar simdikinden farkli bir duzen yaratir mi? Bunu dusununce aklima hemen Douglas Adams ve Evrenin Sonundaki Restorant kitabi geliyor;) Hani su "kesif icin gonderilen" gemideki memurlar.
1984'u okumadim. Cesur Yeni Dunya-Brave New World'u okudum ama cok daha iyisi Brave New World Revisited'i okudum; Brave New World'de gecen unsurlari makaleler olarak inceliyordu Aldous Huxley. Zaten kitabin yanlis hatirlamiyorsam ilk bolumunun adi overpopulation;)

Talisman said...

Yok Everfever ım beni yanlış anlamışsın.. 1984 e düzene kontrollü başkaldırı demiyorum, aksine 1984 bu olguyu çok güzel anlatıyor ve gösteriyor, kendisi öyle değil. Haşaa. Çok severim filmini de kitabını da.. CIA olayını yeni duydum ama inanmadım ben de..
Neuromancer i bilmiyordum, tavsiye ediyor musun? Necromancer de vardı di mi? Ben ölü yiyici gibi hatırlıyorum, yoksa değil miydi? Ölü yiyici ne bee :)

Talisman said...

Tavşanım, Evrenin Sonundaki Restorant ı bilmiyordum. :(( Cahil miyim neyim? Sen onu tavsiye ediyor musun?
Bankaların havaya uçması da bir masturbation bence.. Ya ben de çok zevklenirim yaa bankalar havaya uçsa.. Yani bi ..ka yaramasa da insanın yüreği az serinlemez mi? Tabii can kaybı olmıycak :) Benim anarşistlik de buraya kadar. :)

tavsan said...

Talis: Douglas Adams, Otostopcunun Galaksi Rehberi serisi (5 kitap)
Hepsini hem de cok ama pek cok, cani gonulden tavsiye ederim; ozellikle ilk ucu benim favorim.
Fight Club'in son sahnesini ben de hep ayni dugularla izliyorum valla. Ve can kaybi istemek veya ona yol acmak anarsistlik degil psikopatlik bence.

Anonymous said...

özlemişim buraya bakmayı :)Hadi dövüşelim :)

Anonymous said...

Hitchhiker's Guide To the Galaxy Colector's Edition Hardback cover Robinson Crusoe'da sadece 20 ytl (idi geçen sene) kesinlikle tavsiye. Reklamlar bitti :D

Neuromancer'ı da kesinlikle tavsiye ederim, ama dili bayaa bir ağırdır. Necromancer "Ölülerle uğraşan büyücü" anlamında bişey. Zombi yapma, ölülerle konuşma, ruh çağırma filan uzmanlık alanlarıdır.

Son not, can kaybı olmadan ne anarşistlik olur ne de devrim. Anarşistlik üzerine bildiğim en mükemmel tavsiye Ursula Le Guin Mülksüzler "Dispossessed"

deriella said...

talismancım yevgeni zamyatin'in biz'ini okudun mu? o da 1984'ün babası bence.

Nakhar said...

canımcım mail adresini istemişsin şuraya iliştireyim blogumda da vardı ama neyse...

nakhar@aim.com

mail adresim bekliyorum şekerim :)

Talisman said...

Tavşan' ım ve Ever fever ım,
Hitchhiker's Guide To the Galaxy benim okumayı isteyip de bir türlü elimin değmediği kitaplardan artık okuyum ben. Blog un bu konularda beni dürtücü etkisi olacağını düşünmezdim :) Robinson ne güzel yer bu arada, ben her aradığımı buldum şimdiye kadar ufacık bir yer olmasına rağmen.
Bu arada Everfever, Mülksüzler i okudum. Çok iyi cidden. Neuromancer e bakarım ama dili çok ağır olup anlamazsam hop diye bir tarafa atabilirim, zevk almadığım kitabı okumam ben :)

Deriellacım,
Ne yani 1984 ün de mi babası var? Allahııımm.. Hemen okuyacağım yani öyle tahrik edici birşey söylüyorsun ki.. :)Hem de Rus. Bu Rus lar manyak oluyor..

Umarcım,
Dövüşelim ama ben süper kahramanım ona göre.. :)

Nakhar' ım mailin yolda canım..